Startsida     |       Hund       |        Katt       |    Smådjur    |       Fågel       |        Fisk        |      Här finns vi  
Smådjurshörnan
Länkar
Länkar

Tips & Skötselråd
Butiken är öppen
Måndag-Fredag 11-18.30
Lördag 11-15.00
Söndag & HelgdagStängt

Vad är lämpligt för en barnfamilj?

Det finns en del detaljer som man bör tänka på. Dit hör t ex att familjen med de minsta barnen kanske inte bör ha en kanin, eftersom de kan sparka till och rivas ganska rejält om olyckan är framme. De mindre djuren, som exempelvis en hamster, kan bitas ordentligt.
Det finns ganska gott om ”keldjur” att välja mellan och alla har de sina fördelar respektiva nackdelar. Nedan finner ni några av de vanligaste:


Chinchilla
Den är något mindre än en dvärgkanin och ser ut som ett mellanting mellan marsvin och ekorre. Pälsen är oändligt mjuk och fin. Naturligt är chinchillan ett gråaktigt djur. Men som tamdjur och utställningsdjur finns de i en mängd varianter. Ögonen är pigga och nyfikna. Det är en gnagare som ursprungligen kommer från Peru och Chile där den lever i Anderna på 3.000-5.000 meters höjd över havet.

De kan bli upp mot 20 år gamla! Det är mer än dubbelt så mycket som någon av de andra beskrivna gnagarna här, men de är också väsentligt dyrare.

När det gäller chinchillan så går det fint att ha bara bara ett djur. Men då gäller det att människan ställer upp med sällskap och visar sitt djur stort intresse varje dag. Annars går förstås också fint att ha två chinchillor.

Chinchillans hem är buren, gärna en stor och hög fågelbur, där det finns rejäla grenar att klättra och bita i, och hyllor som den kan sova på och hålla utkik från.

På bottnen i en sådan bur kan man ha kutterspån som suger upp fukt.

Stommen i fodret bör bestå av fint, grönt hö. Dessutom äter chinchillan pellets, särskilda pellets som är avsedda för chinchillor finns att köpa hos din zoo-fackhandel.

Chinchillan är ett nattaktivt djur, varför den måste få ha sina sovperioder på dagen ifred.


Ekorrar
Det som ibland går att få tag på (från uppfödare) är amerikanska jordekorrar. De är inga vidare keldjur, utan passar bäst i en väl inredd voljär. Men om djuren blir riktigt tama kan man kela lite försiktigt med dem. Men tänk på att det är kvicka djur som hastigt och kanske mindre lustigt kan befinna sig på gardinstången, uppe i lampan, eller bakom ett element.

Man kan ha dem i en stor fågelbur med rejäl höjd. Ett mycket bra alternativ är de burar som går att bygga på till dubbla höjden och som är ca 70 cm breda.

Buren måste också vara försedd med någon sorts bo dit ekorrarna kan krypa undan för ostörd vila och sömn. Kutterspån och hö/halm är bra som bottenströ och bobyggnadsmaterial.

De tycker om nötter, havre, vetekärnor, pellets, grönsaker och liknande. Självfallet måste de alltid ha tillgång till färskt vatten.


Hamster
Det finns några olika arter av hamstrar. Vanligast är den som i handeln går under namnet guldhamster och som ursprungligen kommer från Syrien. Med guldhamstern som grund har man genom korsningar och avel lyckats skapa nya raser, till exempel vit hamster, albinohamster och angorahamster.

De finns också dvärghamsterarter, av vilka den mongoliska är vanligast, Den kommer från områden som är tämligen kalla, varför de bör hållas i lägenhetens/husets svalaste rum (cirka 18 grader). Guldhamstern vill ha varmare, eller upp till 23 grader.

Hamstern är ett djur som trivs alldeles utmärkt ensam.

Tänk på att det handlar om nattdjur. De sover mest hela dagarna och bör så få göra för att må bra. Först framåt kvällen är de aktiva och redo för lek och kel.

En bra hamsterbur avsedd för två hamstrar bör vara ca 60x40x40 cm. Ordna dessutom med ett par ”hus” åt hamstrarna där de kan inreda sitt bo. Klätterställning, ”ekorrhjul”, grenar och stenar hör också hemma i en bra hamsterbur.

Mat och vatten ska de ha varje dag. Hamstrar tycker om frön av olika slag. Bra foderblandningar finns i butikerna. Någon grönsak då och då uppskattas också.

På burbottnen har man lämpligen kutterspån. Man kan ge dem hö eller halm som bobyggnadsmaterial. Hamstrar blir två till fyra år gamla.


Iller
Passar egentligen inte alls för småbarn. Men kan fungera fint i en familj med mindre barn, där föräldrarna tar det fulla ansvaret. Bäst är att köpa en mycket ung iller, för den blir mycket lätt tam och tillgiven sin ägare. De illrar, som numera hålls som sällskapsdjur, har blivit så domesticerade att de fått ett lugnare och stabilare psyke än vilda och farmade artfränder.

Tamillrar finns i ett flertal färgvarianter. Illrar, som blivit riktigt tama och fått vänja sig vid att gå kopplade i en liten kattsele, går det bra att ta med på promenad. Utevistelse av den typen uppskattas inte minst av illrar som hålls inomhus.


Kaniner
Är man nybörjare är en liten kanin av någon tålig och vanlig ras lämplig att börja med.

För dvärgkaniner - vilka är lämpar sig att hålla inomhus - finns burar att köpa i zoo-affärerna.

På burbottnen har man kutterspån och/eller halm. Det går också att använda torvströ. En tidning allra underst underlättar mycket vid städningen. Två gånger om dagen vill kaniner ha mat. Första gången ges till exempel havre, vetekli, pellets och hö.

Vatten ska givetvis alltid finnas tillgängligt.

Eftermiddagsmålet kan bestå av färska grönsaker - till exempel morötter, rovor, gurka, salladsblad, vanligt gräs, klöver, maskrosblad med mera. Hö är dock huvudfodret!

Kaniner blir - rätt skötta och beroende på ras - 5-10 år gamla.


Marsvin
Ursprungligen kommer masrvinen från Sydamerika och härstammar från vildmarsvinet från Peru.

Buren eller lådan för ett marsvin bör vara stor och för två marsvin krävs ännu mer utrymme. Marsvin vill gärna ha något att krypa in i, t ex en bolåda av trä.

Bra foderblandningar finns i zoo-fackhandeln. Det bör kompletteras med olika c-vitaminrika grönsaker. Marsvinen är ju i grunden gräsätare och det innebär att cirka 80 procent av fodret bör vara hö. Var noga med att andelen hö är tillräckligt stor!

Givetvis bör de också ha tillgång till vatten. Även tillskott av c-vitamin är nödvändigt.

Marsvin finns i flera framavlade former. De blir 20 –25 cm långa och väger som vuxna 600–1.000 gram. Livslängden är upp till åtta år, vanligen något kortare. Marsvinet är kanske det djur som passar bäst de lite yngre barnen.


Möss
Till de klassiska sällskapsdjuren får vita möss räknas. De som idag säljs som sällskapsdjur är exakt samma ras som de ”vita möss”' barn för 30–40 år sedan köpte, men ett flertal färger och hårlag har avlats fram. Tammöss härstammar alltså från vilda möss.

Dessa små gnagare håller man enklast i de speciella burar små som finns att köpa i zoo-handeln.

På botten har man kutterspån. Foder- och matskål är också självklara detaljer i inredningen, liksom ett litet hus för mössen att bo i.


Råttor
Det man idag kallar tamråtta är en förädlad variant av den vanliga brunråttan. På senare år har en rad färgvarianter och annorlunda hårslag avlats fram av denna.

Tamråttan, som blir upp till tre år, är sällskaplig och jämförelsevis mycket intelligent. Den behöver mycket att göra och mycket sällskap för att inte få långtråkigt. Erfarna råtthållare rekommenderar den som inte kan ägna tillräckligt mycket tid åt sin råtta att skaffa två, då sysselsätter de varandra.

En råtta äter, som väl de flesta känner till, precis samma saker som människan och kanske lite till. Kosten bör dock drygas ut med olika spannmålssorter och grönsaker. Bäst är förstås att ge speciellt råttfoder, för att undvika att de blir överviktiga och sjuka.

En bur till råttor måste vara väl tilltagen. En rejäl fågelbur med sittpinnar, klätterställningar och andra lekredskap går utmärkt. Bottnen täcks med kutterspån/eller papperspellets (typ Toalätt) som byts minst en gång i veckan. Oftare om antalet djur är fler än två.


Ökenmus
De mongoliska ökenmössen (gerbil), kom till Sverige på 1960-talet.

Den här lilla krabaten blir 10–12 cm lång och är försedd med en välutvecklad och muskulös svans på sådär en 10 cm.

Det är ett utpräglat socialt djur som i vilt tillstånd lever i stora kolonier.

Ökenmöss är både natt- och dagdjur. Det innebär att de dygnet runt varvar lek- och arbetsperioder med sömnperioder. Under de förstnämnda är de oerhört aktiva och måste få mycket att ''jobba'' med. De måste därför först och främst få ett stort akvarium, eller en stor bur att bo i, bottenytan bör vara minst 75x35 cm och höjden minst 35 cm.

De äter ungefär samma mat som hamstrar och marsvin - dvs olika frön, havre, frukt, grönsaker, nötter mm.

Ökenmöss kan bli sex till åtta år gamla.

Copyright © Zootopia 2006. All Rights Reserved