SENASTE NYTT
  Senaste uppdateringar
  Nyheter läggs upp på vår facebook sida. Där finner ni även förändrade öppettider vid helger, sommar mm. Fortsätt till facebook -->
  Hemsida Veterinär
  Hemsida publicerad för veterinärkliniken, läs mer på www.zootopiavet.se
Produkter för smådjur
Vi har ett stort utbud produkter såsom foder, godis/stix och övriga tillbehör till bl a kanin, marsvin, råtta, hamster m fl.

Smådjursfoder
Vi har hö, lösviktsfoder och pellets (Pretty Pet) för de flesta smådjur, men även Oxbow's produkter såsom högfiberhö, pellets och nyttigt godis till marsvin, kanin och råtta i vårat sortiment - Oxbow produkterna är rekommenderade av veterinärer världen över.

Skötsel
Givetvis så har vi spån (flera sorter), papperspellets och halm mm, för att hålla buren ren - i olika storlekar.

Tillbehör
Vi har ett stort urval av tillbehör såsom hus, leksaker, koppel/sele mm. Vi letar ständigt efter nyheter vilket resulterar i att vi har något nytt att visa nästan varje vecka.

Saknar du produkter, ring gärna eller besök oss i butiken, så hjälper vi dig!
Om vi inte skulle råka ha just det du söker, så tar vi givetvis hem det på beställning.Vad är lämpligt för en barnfamilj?

Det finns en del detaljer som man bör tänka på. Dit hör t ex att familjen med de minsta barnen kanske inte bör ha en kanin, eftersom de kan sparka till och rivas ganska rejält om olyckan är framme. De mindre djuren, som exempelvis en hamster, kan bitas ordentligt.
Det finns ganska gott om ”keldjur” att välja mellan och alla har de sina fördelar respektiva nackdelar. Nedan finner ni några av de vanligaste:


Chinchilla
Den är något mindre än en dvärgkanin och ser ut som ett mellanting mellan marsvin och ekorre. Pälsen är oändligt mjuk och fin. Naturligt är chinchillan ett gråaktigt djur. Men som tamdjur och utställningsdjur finns de i en mängd varianter. Ögonen är pigga och nyfikna. Det är en gnagare som ursprungligen kommer från Peru och Chile där den lever i Anderna på 3.000-5.000 meters höjd över havet.

De kan bli upp mot 20 år gamla! Det är mer än dubbelt så mycket som någon av de andra beskrivna gnagarna här, men de är också väsentligt dyrare.


Ekorrar
Det som ibland går att få tag på (från uppfödare) är amerikanska jordekorrar. De är inga vidare keldjur, utan passar bäst i en väl inredd voljär. Men om djuren blir riktigt tama kan man kela lite försiktigt med dem. Men tänk på att det är kvicka djur som hastigt och kanske mindre lustigt kan befinna sig på gardinstången, uppe i lampan, eller bakom ett element.


Hamster
Det finns några olika arter av hamstrar. Vanligast är den som i handeln går under namnet guldhamster och som ursprungligen kommer från Syrien. Med guldhamstern som grund har man genom korsningar och avel lyckats skapa nya raser, till exempel vit hamster, albinohamster och angorahamster.

De finns också dvärghamsterarter, av vilka den mongoliska är vanligast, Den kommer från områden som är tämligen kalla, varför de bör hållas i lägenhetens/husets svalaste rum (cirka 18 grader). Guldhamstern vill ha varmare, eller upp till 23 grader.
Hamstrar blir två till fyra år gamla.


Iller
Passar egentligen inte alls för småbarn. Men kan fungera fint i en familj med mindre barn, där föräldrarna tar det fulla ansvaret. Bäst är att köpa en mycket ung iller, för den blir mycket lätt tam och tillgiven sin ägare. De illrar, som numera hålls som sällskapsdjur, har blivit så domesticerade att de fått ett lugnare och stabilare psyke än vilda och farmade artfränder.

Tamillrar finns i ett flertal färgvarianter. Illrar, som blivit riktigt tama och fått vänja sig vid att gå kopplade i en liten kattsele, går det bra att ta med på promenad. Utevistelse av den typen uppskattas inte minst av illrar som hålls inomhus.


Kaniner
Är man nybörjare är en liten kanin av någon tålig och vanlig ras lämplig att börja med. Kaniner blir - rätt skötta och beroende på ras - 5-10 år gamla.


Marsvin
Ursprungligen kommer marsvinen från Sydamerika och härstammar från vildmarsvinet från Peru.
Marsvin finns i flera framavlade former. De blir 20 –25 cm långa och väger som vuxna 600–1.000 gram. Livslängden är upp till åtta år, vanligen något kortare. Marsvinet är kanske det djur som passar bäst de lite yngre barnen.


Möss
Till de klassiska sällskapsdjuren får vita möss räknas. De som idag säljs som sällskapsdjur är exakt samma ras som de ”vita möss”' barn för 30–40 år sedan köpte, men ett flertal färger och hårlag har avlats fram. Tammöss härstammar alltså från vilda möss.


Råttor
Det man idag kallar tamråtta är en förädlad variant av den vanliga brunråttan. På senare år har en rad färgvarianter och annorlunda hårslag avlats fram av denna.
Tamråttan, som blir upp till tre år, är sällskaplig och jämförelsevis mycket intelligent. Den behöver mycket att göra och mycket sällskap för att inte få långtråkigt.


Ökenmus
De mongoliska ökenmössen (gerbil), kom till Sverige på 1960-talet.
Den här lilla krabaten blir 10–12 cm lång och är försedd med en välutvecklad och muskulös svans på sådär en 10 cm.
Det är ett utpräglat socialt djur som i vilt tillstånd lever i stora kolonier.

Ökenmöss är både natt- och dagdjur. Det innebär att de dygnet runt varvar lek- och arbetsperioder med sömnperioder. Under de förstnämnda är de oerhört aktiva och måste få mycket att ''jobba'' med.

Ökenmöss kan bli sex till åtta år gamla.


Så sköter du dina smågnagare

De är små, söta och lättskötta. Det är kanske så många tänker när de väljer skaffa en guldhamster, ett marsvin eller någon annan smågnagare. Men även de här små djuren ställer krav på dig som ägare och du måste känna till och följa de djurskyddsbestämmelser som finns för smågnagare som hålls som sällskapsdjur.

Djuren behöver sysselsättning och social kontakt
Gnagare lever ofta i familjegrupper eller kolonier. Huvudregeln är därför att du ska hålla djuren i par eller grupp. Detta gäller dock inte guldhamstrar som vanligen är aggressiva mot artfränder.

En stimulerande miljö är en viktig faktor för att gnagare ska kunna bete sig naturligt. Djuren bör ha tillgång till anordningar som går att klättra på och krypa under.

Vill gärna bygga bo
Många av de gnagararter som hålls som sällskapdjur har ett starkt behov av att bygga bo. Därför ska guldhamstrar, dvärghamstrar, gerbiler, brunråttor och möss ha tillgång till material som går att fläta samman. Det kan till exempel vara halm och hö.

Guldhamster och flera andra gnagararter samlar in foder och skapar foderförråd. Det är viktigt att djuren får vara i en miljö där detta beteende är möjligt. Du bör också tänka på att vissa arter ska ha grävmöjligheter.

Skötsel av tänder och klor
Tänderna på gnagare växer under hela livet. För att tänderna inte ska bli för långa måste djuren ha möjlighet att slipa dem. Detta är anledning till att gnagare alltid ska ha tillgång till gnagmaterial, till exempel grenar med bark, pinnar eller rötter. Det är också viktigt att man inspekterar och klipper klorna på marsvin vid behov.

Foder och vatten
Det här måste du tänka på
 • Guldhamstrar, dvärghamstrar, gerbiler, brunråttor och möss ska ha fri tillgång till foder.
 • Marsvin, chinchillor och degusråttor ska ha fri tillgång till grovfoder, till exempel hö eller gräs. Marsvin ska dessutom ges daglig tillförsel av vitamin C.
 • När utfodring av marsvin, chinchillor och degusråttor förändras ska det ske successivt. Detta är speciellt viktigt när utfodringen ändras från hö till färskt gräs.

  Miljön där gnagarna hålls
  Minsta utrymme (se Jordbruksverkets hemsida: www.jordbruksverket.se)

  Inredning i buren
  Kraven på inredningen beror på vilken art av gnagare som ska hållas i buren. Det här gäller:
 • Alla gnagararter ska ha burar där botten är täckt med strömedel.
 • Du får bara använda burar med nätgolv om djuren hålls i betesburar som har direkt kontakt med marken.
 • Marsvin ska ha en burinredning där djuren har möjlighet att söka skydd.
 • Guldhamstrar, dvärghamstrar, gerbiler, taggmöss, chinchillor och degusråttor ska ha en bolåda fylld med rent och torrt bomaterial.
 • Om flera dvärghamstrar hålls tillsammans ska alla djur samtidigt kunna få plats i en bolåda.
 • Chinchillor ska dessutom ha tillgång till sandbad och sitthyllor eller sittgren. Sandbadet ska bestå av ren och finkornig sand.

  Utomhusvistelse
  Gnagare får hållas i burar utomhus men aldrig i miljöer där temperaturen understiger 0°C.

  Om dina djur blir sjuka
  Ett djur som är sjukt, skadat eller visar andra tecken på ohälsa, måste snarast få nödvändig vård. Kontakta en veterinär om du märker att din gnagare inte mår bra.
 • HEMKÖRNING
   Vi har hemkörning i området kring Globen / Johanneshov, Enskede, Bagarmossen, Skarpnäck & Tallkrogen.

   Hemkörningsavgift 49kr.

   Utkörningsdagar
   Tisdagar kl 17.30-19.30

   (Plats reserveras i första hand till riskgrupp - Covid19)
  VETERINÄRKLINIK
   Veterinärkliniken har öppet
   5 dagar i veckan. Mer information hittar du under länken Veterinär.

   Vi saluför Eukanubas, Hill's, Specific, Royal Canin's veterinärfoder.